We schrijven het jaar 1988. Een jaar waarin Melissa Etheridge op dodenherdenking haar eerste show in Nederland gaf. De Melkweg was maar amper gevuld. Ze kreeg een tweede kans in het café boven de Paradiso waar ze het nog eens dunnetjes overdeed. Het café was goed gevuld maar de grote zaal zat vol met fans van The Hothouse Flowers. Beide shows waren erg energiek te noemen.
“Yes, dat herinner ik me nog wel!” zegt de goedlachse Melissa. Mijn debuutalbum was net uit en nu, 33 jaar later, komt het nieuwe album ‘Master Reel vol. 1 One Way Out’ uit.

“Het is een album dat ik al een poos geleden heb opgenomen en de songs zijn van héél héél lang geleden. De nummers zijn van eind jaren ’80, begin jaren ’90. Het zijn songs uit een periode waarin ik mij niet helemaal senang voelde en niet erg sterk in mijn schoenen stond. Je moet er wel helemaal achter staan en dat ook kunnen verdedigen. Dat laatste was toen wat lastig.”
“Maar in mijn achterhoofd bleven ze altijd rondhangen en ik dacht: ‘Laat ik ze eens opnemen en op de plank leggen.’ Nu heb ik een nieuw management en ben ik gaan kijken wat er nog op ‘die plank’ lag. En BMG zei: ‘Hé, dit is gaaf.’ Ik heb wat songs live gedaan om te kijken hoe de reacties waren. Mensen vinden het heerlijke songs en dat is fijn!”

De video van ‘As Cool As You Try’, die in een bar is opgenomen, doet denken aan de allereerste shows die ze gaf.

“Noooo, in Kansas speelde ik in cafés en ik kan je vertellen, daar hadden ze niet eens een podium en zat ik ergens achteraf in een hoekje te spelen hahaha. Het optreden in de video was dan ook veel later hahaha.”

“Het was bijzonder om in de tijd terug te gaan. Ik heb voor dit album Kevin McCormick gebeld. Met hem heb ik mijn debuutalbum gemaakt en heb daarna ruim 25 jaar niet meer met hem samen gespeeld.”

McCormick heeft zijn sporen verdiend en speelde met o.a. John Mayall, Jackson Brown, ‘Crosby Stills & Nash’ en Keb’Mo’.

“Ik heb tevens Fritz Lewak en John Shanks (producer en schrijver van vele songs van Sheryl Crow tot Take That, Westlife en Bon Jovi) gebeld en hiermee was de band die jij destijds hebt gezien weer samen. De band uit 1988!!”

“Het was een bijzondere ervaring hahaha, want alle issues van toen kwamen ook nu weer terug! Alsof er niets was veranderd en de magic weer terug was. Toen dit destijds allemaal verdween zijn we gestopt met spelen. Het is bijzonder om met hen te spelen want ze zijn zo getalenteerd, het is een genot voor elke muzikant. Ik was toen erg trots, nu nog steeds trouwens.”

“Wild Wild Wild is het eerste nummer dat we hebben opgenomen, en we hebben hiervan de eerste take gebruikt! De eerste keer dat we weer met z’n allen spelen is, na ruim 25 jaar, in één take opgenomen! Als je goed luistert hoor je in het begin iets van ‘Aaaah, here we going’ en aan het eind ‘O ja, … Zoiets?’ We hebben dat er in gelaten omdat het iets speciaals toevoegt aan het nummer. Het was zoiets als mijn oude favoriete schoenen passen en die dan nog steeds heerlijk zitten! Hahaha. Ik weet precies wat ik moet doen, en Fritz en de boys gaan hier ook heerlijk in mee.”

“Ik heb 7 tracks opgenomen, maar ik had meer nummers nodig voor een volledig album. BMG vroeg of ik nog wat op de plank had liggen. Ik vertelde over de songs die ik in 2002 live had opgenomen maar die nooit op de plaat terecht zijn gekomen. Dat zou het Lucky-album zijn geweest. De twee songs zijn errrug speciaal voor mij! Je hoort dat ze lekker ‘rocken’. Ten tijde van die show in 2002 zat ik in de rockscene van LA. Ik had toen een heerlijke setlist met goede rocksongs gemaakt om te kijken of deze het ook goed zouden doen bij de uitgenodigde fans. Ik speelde die songs en het was heeeeerlijk fun, en helemaal live. Maar in de studio lukte het me niet deze sfeer terug te vinden. Er staan twee nummers op: ‘You Have No Idea’ en ‘Life Goes On’. Het laatste nummer was in 2002 zo funny, en nu zitten we in 2021 hahaha. Het was een flashback naar de jaren ’80. Ik kan niet wachten om ze in de nieuwe shows live te spelen!”

“De meeste songs zijn lekkere old-skool rock met wat mid-tempo songs zoals I’m No Angel Myself. Wanneer je de eerste 4 albums heerlijk vind, dan is dit zeker een verlengstuk daarvan. Een bonus!”

In de afgelopen tijd heeft Melissa veel meegemaakt. Het overwinnen van haar kanker, de scheiding en een nieuwe liefde, alles wat je in het leven kan overkomen.

“Het gaat goed met mij! Ik heb veel meegemaakt en ik weet het leven stapje voor stapje weer op te pakken. Je moet niet te snel willen, en vooral genieten van het leven. Het leven geeft je van alles. Mooie, lastige dingen, mensen die je verliest. Je telt je zegeningen en doet je best. Ik geniet van iedere dag en weet dat ik gezegend ben met mijn familie, en ook dat ik mag spelen voor mensen en ze blij mag maken.”

In de afgelopen Covid-periode speelt Melissa regelmatig covers op haar streaming in haar eigen tv-show: ‘Tuesday Coverday’. “Ik vind het heerlijk om eens een ander nummer te spelen en dat heeft het album Rock and Soul ook geïnspireerd. Ik vind het lekker om bijvoorbeeld Purple Rain van Prince te spelen, ik realiseerde me dat ik dat nooit had gedaan, even als nummers van Led Zeppelin en Rod Stewart.”

“Het gaat goed met mij hoor. Ik had het album Memphis Rock and Soul opgenomen. Het is grappig want het was een side-project van mij en ik vond het leuk om te doen. Ik cover nummers van singer-songwriters die ik ken. Het zijn songs die mij beter gitaar leerden spelen. Het is de roots van al mijn inspiratie en het zijn songs die ik echt heerlijk vind. Dat maakte Going Down To Memphis ook zo heerlijk om te spelen.”

“Ik ben inderdaad alweer aan het touren. Het is tegenwoordig vreemd om live te spelen. Soms is er de 1,5 meter regel, dan is het weer met maskers op. Het is erg vreemd en elke dag weer verschillend moet ik zeggen. Het geeft me wel veel energie hoor! Het is mooi om de mensen weer bij elkaar te hebben. Ze luisteren en genieten weer van de muziek, en dat is fijn om te zien. Ik hoop dat we snel weer naar Nederland gaan. Ik kijk er naar uit en eerlijk gezegd zijn de zalen helemaal top daar, dat is wel zo fijn. Ik kan dan ook niet wachten om weer naar Nederland / Europa te komen om te spelen voor alle vrienden!” 

22 september 2021
In dit bericht: